Bisiklet Kullanırken Trafikte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bisiklet Kullanırken Trafikte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bisiklet sadece bir spor aracı değil; aynı zamanda da şehir şartlarında keyifli bir ulaşım aracı. Ancak özellikle şehirde bisiklet kullanırken, hem kendinizi hem de başkalarını trafikte tehlikeli durumlara düşürmemeniz ve daha keyifli bir sürüş deneyimi yaşayabilmeniz için bazı başlıkları sizin için derledik:
Görünür olmalısınız.
Araç kullanıcılarının, diğer bisiklet kullanıcılarının ve yayaların sizi fark etmesini sağlayın. Gündüz saatlerinde turuncu, kırmızı, sarı gibi canlı renkli giysiler tercih edebilirsiniz. Gece ise beyaz renkte giysiler tercih etmek, bisikletinizin önünde ve arkasında ışık, reflektör gibi aksesuarlar kullanmak fark edilir olmanızı sağlayacaktır.
Trafiğe uyum sağlamalısınız.
Trafiğin sıkışık olduğu zamanlarda araçların kullandığı sağ şeridi kullanabilirsiniz. Bu araçlarla aynı hızda olmanızla paralel bir durum yaratacaktır. Bu tip durumlarda yolun kenarlarını kullanmanız zor fark edilmenize sebep olabilir ve sıkıştırılma riskinizi artırabilir.
Park halindeki araçlarla mesafenizi korumalısınız.
Yol kenarlarında duran ya da park etmiş araçların kapıları birden açılabilir. Arkanızdaki araçların geçmesine izin verirken, park halindeki araçlarla olan mesafenizi koruyarak sürüşünüzü gerçekleştirmelisiniz.
Işıklarda doğru pozisyon almalısınız.
Yolun kullandığınız kısmının tam ortasında kalmaya özen gösterin, en sağda kalmanız yanınıza başka bir aracın girmesine ve sizi sıkıştırmasına sebep olabilir. Işık değiştiğinde önce ortalama hızınıza ulaşmalısınız. Daha sonra yolun sağına geçerek arkanızdan gelen araçlara yol verebilirsiniz.
Sürücü davranışlarını göz ardı etmeyin.
Bazı sürücüler, siz düz giderken kavşakta aniden önünüze çıkabilir, dur işaretinize uymayabilir, sizi geçtikten sonra aniden sağınızdan dönüş yapabilir. Bu tip sürücü davranışlarına karşı dikkatli olmalısınız.
Geçiş üstünlüğüne dikkat etmelisiniz.
Kesişen yollarda, kullandığınız yolda geçiş üstünlüğünüz var ise yavaşlamayın ve normal hızınızda sürüşünüzü gerçekleştirin. Yavaşlamanız durumunda sürücüler yol verdiğinizi düşünüp önünüze çıkabilir. Pedallamaya devam edin ancak fren yapmaya da her zaman hazır olun.
Sağa ve sola dönüşlerinizde kontrollü olun.
Sağa dönüşlerde yolun sağında kalın ancak arkanızdan gelen araç ve kaldırım arasında sıkışmamaya dikkat edin. Sola dönüşlerinizde omuz hizanızdan arkanızı kontrol edin ve yolun boş olduğundan emin olun. Ani dönüşler yapmaktan kaçının.
Dönüşlerde, şerit değiştirmek istediğiniz anlarda ve durmayı planladığınızda vücut hareketleriniz ile sürücülere ve yayalara işaret verin. Sağa dönüşlerde sağ kolunuzu, sola dönüşlerde sol kolunuzu kaldırarak işaret verebilirsiniz.
Tüm ara ve ana yolları gözlemleyerek ilerlemelisiniz.
Unutmayın ki kullandığınız yolları sadece motorlu ya da motorsuz araçlar kullanmamaktadır. Karşılaşabileceğiniz insanları ve hayvanları ön görmeye çalışarak sürüşünüzü gerçekleştirmelisiniz.
Kötü niyetli sürücülere reaksiyon göstermemelisiniz.
Bazı sürücüler sizi isteyerek ya da istemeyerek sıkıştırabilir. Bu tip durumlarla karşılaştığınızda sakin kalmak size fayda sağlayacaktır. Sürücüyü cezalandırmak istemeniz onun amacına ulaşmasını sağlar. Trafikte aynı tip hareketleri sürdürmesine yardımcı olur. Hiç tepki göstermeden normal sürüşünüze devam etmeniz gerekmektedir. Şayet fırsat bulursunuz plakasını yetkili birimlere iletebilirsiniz.
Bisiklet yolu kullanımda dikkatli olmalısınız.
Bisiklet yolunu kullanırken önünüze koşu yapan yayalar, paten kullananlar, dikkatsiz ya da tecrübesiz bisiklet kullanıcıları çıkabilir. Bu tip durumlara karşı dikkatli olmalısınız.
Mevsim şartlarını göz ardı etmemelisiniz.
Özellikle ıslak yollarda bisiklet kullanırken daha dikkatli olmalısınız. Yağıştan sonraki ilk 1-2 saatlik kısım yolun en kaygan hale geldiği zaman dilimidir. Fren yapmak için daha fazla zaman ve mesafe bırakmalısınız. Dönerken hızınıza dikkat etmelisiniz, lastiklerinizin yol tutuşu yağışta daha az randımanla çalışacaktır. Yolun boyalı kısımları ve metal kapaklar yağışlarda daha fazla kayganlaşırlar, bu kısımların etrafından ilerleyerek sürüşünüzü devam ettirebilirsiniz.
Bisikleti, sadece bazı kurallara dikkat ederek hayatınızın önemli bir parçası haline getirebilirsiniz. Bisiklete binerek kaslarınızı güçlendirip, nefes alımınızı düzenli hale getirebilirsiniz. Aşırı kilo alımını önleyebilir, kolesterol, yüksek tansiyon, eklem ve romatizma ağrılarınızı tamamen önleyebilirsiniz…